האמת על חברות למימוש זכויות רפואיות
ההבדל בייצוג נפגע בתאונה או מחלה על ידי חברות למימוש זכויות רפואיות או על ידי עורך דין הינו תהומי וקריטי.
נפגעים תמימים חשופים לשיטת פרסום אגרסיבית של חברות למימוש זכויות רפואיות עם הבטחות רבות מבלי שהם באמת יודעים מה מותר ומה אסור לחברות אלו לעסוק במסגרת החוק.
חוק לשכת עורכי הדין קובע כי ייצוג בוועדות רפואיות של המוסד לביטוח לאומי, טיפול במסמכים וייעוץ משפטי הינם פעולות אשר יוחדו לעורכי דין ומותרות לביצוע על ידי עורך דין בלבד (סעיף 20 לחוק לשכת עורכי הדין).
מטרתו של המחוקק הינה להגן על ציבור הזקוק לסיוע משפטי על מנת שיפנה לעורך דין (ולא לגורם אחר) אשר בקיא בסדרי דין ובחקיקה.
תופעת חברות וגופים שונים, שאינם עורכי דין, ומגדירים עצמם כ"מרכזים למימוש זכויות רפואיות" מסכנת את הנפגעים בתאונות או מחלות וחושפת אותם לפגיעה קשה בזכויותיהם מבלי שידעו זאת, להלן מספר דוגמאות:
- על פי החוק, חברות למימוש זכויות רפואיות אינן רשאיות לייצג נפגעים בוועדות רפואיות ובבתי משפט ואינן רשאיות להעסיק עורכי דין אשר יוכלו לייצג בגופים אלו.
מאחר והתביעה לביטוח לאומי צריכה להיתמך בחוקים, תקנות, פסקי דין ותקדימים אשר יציג עורך דין בוועדה וישמש לנפגע פה לצורך קבלת מלוא זכויותיו, יוצא כי שירותם של חברות אלו ריק מתוכן ואף יכול לפגוע מחוסר ידיעה משפטית בתובע. - אין מדובר בייעוץ משפטי אלא בשירות טכני בלבד של מילוי טפסים וצירוף חוו"ד רפואית, האם לשם כך יש לשלם לחברות הללו שכר טרחה זהה ואף גבוה מעו"ד?
- מילוי הטפסים על ידי חברה למימוש זכויות רפואיות אינו שם דגש לעניין זכות תביעה של הנפגע כנגד המעסיק ו/או פוליסות ביטוח פרטיות, שכן אין חברות למימוש זכויות רפואיות יכולות לייצג בתביעות אלו, יוצא מכך שעריכת נסיבות התאונה באופן לקוי בטפסים לביטוח לאומי עלולה לגרום נזק עצום והפסד פיצוי אשר יכול להגיע למיליוני שקלים ע"י גורמים נוספים.
- נפגע תאונת עבודה אשר רוצה לערער על החלטת ועדה רפואית לערערים לא יוכל לעשות זאת באמצעות חברה למימוש זכויות רפואיות מאחר וערעור זה יש להגיש לבית הדין לעבודה, וזאת ניתן להגיש באמצעות עורך דין בלבד, יוצא מכך שישלם שכר טרחה כפול ומכופל!
- חברות למימוש זכויות רפואיות גובות שכר טרחה כמעט זהה ואף לעיתים גבוה משכר טרחת עורך דין וזאת בגין מילוי טפסים וצירוף חוו"ד רפואית בלבד (הדבר היחיד שרשאיות חברות אלו לעשות) בעוד שעורך דין מעניק ליווי בוועדות רפואיות וייעוץ משפטי הכרחי ומקיף בנושא הפגיעה.
- בחברות למימוש זכויות רפואיות אסור לתת יעוץ משפטי כלל, דבר אשר לעיתים יכול לפגוע בזכויות רבות של נפגעים תמימים. לדוגמא: בגין פגיעה בתאונה או מחלה יתכן וניתן לתבוע את המעסיק, לכן יתכן ויצא מצב בו הנפגע יצטרך במקביל לקבל שירות הן מחברות אלו והן מעו"ד וכאשר אין סנכרון בן הגשת התביעות הדבר יכול לפגוע בגובה הפיצוי המגיע לנפגע.
לסיכום חשוב לדעת כי חברות אלו לא רשאיות לייצג בוועדות רפואיות, להגיש עררים לבית הדין, להסתמך על פסיקה, חוקים ותקנות, לנמק נימוקים משפטיים, לייצג בבתי משפט ועוד, ומאחר ולא ניתן לנתק את זכויותיו של נפגע מההיבט המשפטי הנלווה אליו ואשר מהווה עמוד תווך למימוש זכויות אלו ברוב המקרים נגרם לנפגעים נזק רב כתוצאה מטעות שיעשה פקיד תביעות בחברות למימוש זכויות רפואיות שאין לו נסיון וידע משפטי.
הרבה נפגעים שמגיעים למשרדנו לאחר שפנו לחברה למימוש זכויות רפואיות מצאו עצמם ללא פיצוי או עם פיצוי חלקי הנמוך באופן משמעותי ביותר (יכול אף להגיע למיליוני שקלים) מזה שיכלו לקבל לו היה עניינם מטופל על ידי עורך דין המתמחה בתאונות עבודה.
במקרה של תאונת עבודה או מחלת מקצוע ייצוג בוועדה רפואית על ידי עורך דין המתמחה בנזקי גוף הינו הכרחי ומשפיע למיצוי כל הזכויות שזכאי להן נפגע עבודה, ויוצר הבדל עצום לעומת ייצוג על ידי חברות למימוש זכויות רפואיות.