מה לעשות במקרה של תאונה בחדר כושר?
פציעות בחדר כושר קורות לעיתים תכופות, השימוש במכשירים שונים ללא הדרכה ופיקוח, וכן הפעלת הגוף בתנועות שונות, יכולים להביא לפציעה קשה של המתאמן.
חובות מפעילי מכון כושר על פי החוק
בהתאם לחוק מכוני כושר (רישוי ופיקוח), תשנ"ד-1994, על מנת להפעיל מכון כושר חובה לקבל רישיון לפי חוק רישוי עסקים למכון כושר. כתנאי לקבלת הרישיון חייב המכון לעמוד בתנאים שנקבעו בחוק, בהם בין היתר:
1. בכל עת שמכון הכושר מופעל חייב להיות מדריך מוסמך על פי החוק, המלמד ומפקח על המתאמנים.
2. במידה וקטין מתאמן במכון כושר, נדרשת הסכמת הוריו, וכן נדרש כי יהיה נוכח במקום מדריך לאימון קטינים.
3. חובה לקבל ממתאמן קבוע תעודה רפואית המאשרת את כשירותו להתאמן, ואשר ניתנה במהלך 90 הימים שקדמו למועד בקשתו להתקבל כמתאמן קבוע במכון.
4. חובה לקבל ממתאמן אקראי הצהרה חתומה המאשרת כי אינו סובל מבעיות רפואיות העלולות לסכנו בשעת אימון.
5. מכון הכושר ממוקם במקום מתאים בהתאם לדרישות רשות הרישוי.
6. על המכשירים להיות מוצבים במרחק סביר זה מזה.
7. לכל מכשיר יש להצמיד במקום בולט את הוראות היצרן לעניין השימוש בו בשלוש שפות: עברית, ערבית, ואנגלית.
8. על המכון לרכוש ביטוח מתאים המכסה את המתאמנים במכון.
בנוסף לחובות אלו, נדרש מבעל המקום לנהוג בזהירות כלפי המתאמנים, לדוגמא כשמדובר במתאמן חדש, על מכון הכושר לספק לו מדריך שילמד אותו את פעולת המכשירים, תוך התאמת תוכנית אימונים מיוחדת למתאמן בהתאם לנתוניו ועובדת היותו מתאמן חדש. אימון לא מבוקר וללא פיקוח, במיוחד אצל מתאמנים חדשים, עלול לגרום לפגיעות קשות.
למרות חובות אלו, החוק עדיין לוקה בחסר, שכן אינו מגדיר מי הרופא שמוסמך להעניק את האישור- האם די ברופא משפחה או שנדרש רופא אחר, וכן אינו מציין אילו בדיקות רפואיות נדרש המבקש לערוך על מנת לקבל אישור ובאיזו תדירות.
למרבה הצער, מועדוני כושר רבים לא עומדים בחובות המפורטים לעיל, דבר הגורר לתאונות רבות, תביעות ותשלום פיצויים.
מתי ניתן לתבוע את בעלי חדר הכושר עקב פציעה של מתאמן?
אין ספק כי נדרשת זהירות ממתאמן בזמן שהותו בחדר הכושר, אך עם זאת ישנם מקרים בהם האחריות על פציעה שהתרחשה למתאמן רובצת לפתחו של בעל חדר הכושר.
על מנת שהתובע יזכה לפיצויים בעקבות פציעתו, עליו להוכיח קשר סיבתי ברור בין הפרת חובתו של בעל חדר הכושר או רשלנותו לבין הנזק שנגרם למתאמן במהלך האימון.
במקרה אחד, חייב בית המשפט השלום ברמלה את מכון הכושר לשלם לתובעת פיצויים לאחר שנפלה ונפצעה תוך כדי שימוש בהליכון. נימוק בית המשפט במקרה זה היה כי התובעת לא הודרכה בעניין שרוך הביטחון המפסיק את פעולת ההליכון ולפיכך מכון הכושר התרשל. ביהמ"ש ייחס לתובעת 40% רשלנות תורמת, דבר שהפחית במידה ניכרת את הפיצוי לתובעת. הפחתה זו נומקה בכך שהתובעת תודרכה פחות או יותר בעניין ההליכון והיה עליה להיזהר ולהתנהג בהתאם.
מה באשר למתאמן אקראי – לדוגמא במהלך חופשה?
גם מכוני כושר בבתי מלון, מכוני ספא וכיוצ"ב מחויבים על פי חוק לנהוג בצורה מסוימת כלפי מתאמן אקראי, בין היתר מחויב המכון לקבל הצהרה חתומה מהמתאמן המאשרת כי אינו סובל מבעיות רפואיות העלולות לסכנו בשעת אימון.
לדוגמא, בית המשפט השלום בירושלים, חייב את בית המלון שלום פלאז'ה בירושלים לפצות אדם שהתאמן בחדר הכושר של המלון ונפגע כאשר הכבל התומך במשקולות השתחרר, ידית הברזל עפה והוא קיבל מכה חזקה בגב ידו הימנית. בית המשפט קבע כי יש להטיל בנסיבות מקרה זה אחריות לתאונה על המלון.
נפצעת בחדר כושר? יתכן ומגיע לך פיצוי כספי!