חשיבות חוות דעת רפואית
חוות דעת רפואית הינה מסמך רפואי המקביל למתן עדות בשבועה בבית המשפט הנכתב על ידי רופא מומחה בתחום בו המתלונן חש כי נגרם לו נזק רפואי או נפשי.
תקנות סדר הדין האזרחי קובעות כי על בעל דין החפץ להוכיח "עניין שברפואה" לתמוך את תביעתו בחוות דעת מומחה. במקרים מסוימים כאשר נוכח בית המשפט כי התובע, לא צירף חוות דעת מומחה רפואי לתביעתו מקום שהיה צריך לעשות כן, הוא עשוי למחוק את תביעתו מבלי לדון בה.
במסגרת חוות הדעת המומחה בודק את המתלונן, סוקר את נסיבות המקרה, דן בבעיות הרפואיות שהיו לפני האירוע, מעריך את גובה הנזק שנגרם לנפגע ובוחן את הקשר הסיבתי בינו לבין אירוע הפגיעה.
נזק גוף מוערך בדרך כלל עפ"י אחוזי נכות שנקבעו בתקנות של המוסד לביטוח לאומי.
חוות דעת רפואית חשובה גם בהליכים מול וועדות רפואיות של המוסד לביטוח לאומי או משרד הביטחון.
חוות הדעת מחייבת את הוועדה להתייחסות מפורטת ורצינית לכל העניינים הנזכרים בה, בהתאם להנחיות הקיימות בפסקי דין שונים של בית הדין לעבודה. בשל כך, מבוטח הטוען לנכות, העומד לבדיקה רפואית בפני וועדה, יכול באמצעות חוות דעת של מומחה בתחום המתאים, לוודא כי טענותיו הרפואיות ברורות, הקשר בין התלונות לאירוע מנומק, והנכות מפורטת בהתאם לתקנות. עם זאת, ועדות אלו אינן מחויבות לקבל את מסקנות חוות הדעת של המומחה הרפואי.
סדר הדין בהגשת חוות דעת רפואית במקרה של תביעה בגין תאונת דרכים שונה לתביעה בגין עוולת נזיקין אחרת, כמפורט להלן:
1. בתביעה בגין נזקי גוף שלא נגרמה כתוצאה מתאונת דרכים:
כאשר מדובר בתביעה בגין נזקי גוף שאינם כתוצאה מתאונת דרכים, הרי שבמקרה זה התובע חייב לצרף לכתב תביעתו חוות דעת רפואית אשר תקבע את שיעור נכותו בתחומים בהם הוא נפגע. חשוב לציין כי במידה והנפגע לא יצרף חוות דעת, יראו בו כמי שויתר על טענת הנכות גם אם על פניו ישנה ראשית ראייה לנזק אשר יכול להותיר נכות לצמיתה.
לאחר הגשת חוות דעת רפואיות מטעם התובע, ניתנת זכות לנתבע להגיש חוות דעת רפואית מטעמו, ולעיתים, כאשר ישנו פער גדול במסקנות חוות דעת מומחי הצדדים, בית המשפט מחליט למנות מומחה רפואי נוסף אשר ייתן חוות דעת רפואית נוספת.
חשוב לציין כי בית המשפט אינו חייב לקבל את חוות הדעת של אף אחד מהצדדים ואף לא את של המומחה מטעמו. בית המשפט יכול לקבל חוות דעת באופן חלקי או מלא, או שכלל לא על פי שיקול דעתו הבלעדי.
כמו כן, תובע אשר נגרם לו נזק גוף מסוגים שונים (לדוג': אורטופדי, נוירולוגי ונפשי) יגיש לבית המשפט חוות דעת רפואיות של מספר מומחים על מנת להוכיח את נכותו בכל תחום.
2. בתביעה בגין נזקי גוף כתוצאה מתאונת דרכים:
בשל ריבוי תאונות הדרכים לצערנו, ובעטיים תביעות רבות לפיצויים בגין נזקי גוף, מצא המחוקק לנכון לקבוע הסדרים מפורשים ומיוחדים לתביעות אלה ולהבדילם מתביעות נזיקיות אחרות. אחד ההבדלים העיקריים הינו באשר לחוות הדעת הרפואית הנדרשת לשם הערכת הנזק.
כדי להקל על התובע במקרים אלו, נקבע כי אין לצרף לכתב התביעה חוות דעת רפואית, יתרה מכך, גם אם התובע חפץ לצרף מסמך רפואי אשר הינו בגדר חוות דעת רפואית, הוא אינו יכול לעשות כן, וחברת הביטוח תבקש לפסול מסמך זה.
אשר על כן, הערכת הנזק שהתובע סובל ממנו תעשה על ידי רופא מומחה הממונה על ידי בית המשפט (למעט מקרים בהם נקבעה נכות על ידי המוסד לביטוח לאומי או משרד הביטחון בתאונת עבודה).
כדי שבית המשפט ימנה מומחה לקבלת חוות דעת רפואית אין די בטענה של התובע על שניזוק בתחום מסוים, אלא יש צורך להציג בפני בית המשפט תיעוד רפואי המעיד על כך שנגרמה ו/או תגרם נכות כתוצאה מהפגיעה. ביסוס החשד לנזק שנגרם נקרא בשפה המשפטית "ראשית ראיה".
עלות חוות-דעת וחשיבות זהות המומחה
עלות חוות-דעת רפואית הינה גבוהה ונעה בדרך-כלל בין 4,000 ל-15,000 ₪, תלוי בסוג חוות הדעת, תחום המומחיות ובזהות המומחה.
לפני עריכת חוות הדעת, התובע אשר מופנה אל אותו מומחה, ישלם תחילה סכום נמוך יותר רק בגין ייעוץ ראשוני, ולאחר מכן יחליט התובע יחד עם עורך הדין אשר בקיא בתחום, האם כדאי לערוך חוות דעת רפואית לאור תשובתו הראשונית של המומחה.
זהות המומחה הנותן חוות דעת רפואית הינה קריטית לסיכויי התביעה ולסכום הפיצוי. ישנם מומחים המוערכים יותר מקצועית ודעתם נחשבת יותר בעיני בית משפט או בעיני עורכי דין של הנתבעים, וזאת בשל הרזומה המקצועי שלהם ורמת אמינותם.
זאת ועוד, לא כל מומחה רפואי מתאים לתת חוות דעת רפואית ובעניין זה חשוב מאוד להיוועץ עם עורך הדין, שכן חשוב שלמומחה הרפואי יהיה את הידע והניסיון בכתיבת חוות דעת רפואיות בתחום הספציפי של הפגיעה, מאחר ובבוא היום יתכן והוא יידרש להופיע בבית המשפט ולהיחקר על חוות דעתו וחשוב כי ידע לעמוד מאחוריה.
לסיכום, נזק גוף מוערך בד"כ עפ"י אחוזי נכות שנקבעו בחוות דעת רפואית, ולכן גובה הפיצוי הינו פונקציה ישירה של הנכות אשר נקבעה לתובע .
מומלץ להיוועץ עם עו"ד מומחה בתחום הנזיקין ולהיות מיוצג על ידו בטרם פניה לקבלת חוות דעת רפואית לצורך הגשת תביעה.
חוות דעת רפואית יכולה לקבוע את עתיד התביעה שלך בבית המשפט!