פגיעה בשטח ציבורי
אדם שנפגע בשטח ציבורי, לרבות רחוב, אולם שמחות, חנות, קניון, בריכה, פארק שעשועים, בית מלון, בית-ספר, מסעדה וכיוצ"ב, ונגרם לו נזק גוף, רשאי לתבוע את בעל המקום, וחברת הביטוח המבטחת את בעל המקום בביטוח אחריות כלפי צד שלישי.
חשוב! התביעה תקום רק במידה והנזק שנגרם הינו כתוצאה מרשלנות של בעל המקום או כתוצאה מקיומו של מפגע במקום שגרם לתאונה ולנזק הגופני.
על בעל המקום ו/או מפעיל המקום, שבו התרחשה התאונה מוטלת החובה למנוע מפגעים שעלולים לסכן את הציבור המבקר, לדוג' רצפה רטובה או בולטת, פגיעה מחפצים שעלולים ליפול, ריהוט בולט, מדרגות שבורות, בורות שלא תוקנו, אי הצבת מעקה בטיחות במדרגות, מיקום גושי בטון במקומות לא צפויים, מדרגה נסתרת, אי הצבת שילוט המזהיר מפני מפגע, תכנון לקוי של מבנה או מדרגות או שיפועים, סטייה של תקני בנייה וכו'.
ראה דוגמאות של תביעות שהוגשו ע"י עו"ד אורית ברנס במן העיתונות
למרבית חלקי המבנים (כמו: מדרגות, מעקים, שיפועים ועוד) קבע מכון התקנים תקן שמחייב על פי חוק. אם בעל המבנה ו/או מחזיק המבנה לא פעל על פי התקן יש בכך משום רשלנות מצידו, והדבר יכול לבסס עילה לתביעת פיצויים בגין נזקי גוף.
מה לעשות במידה ונגרם לך נזק גוף בשטח ציבורי?
1.ישנה חשיבות גדולה לפנות לקבלת טיפול רפואי בהקדם האפשרי, כמו כן חשוב כי בפניה הראשונה לקבלת טיפול רפואי הנפגע יציין את העובדה כי נפל בעקבות מפגע ויפרט את נסיבות התאונה, כמו כן חשוב לציין את כל הפגיעות והכאבים מהם סובל הנפגע.
על הנפגע להתקבע לגרסה מדויקת כבר בתחילת הדרך ולדבוק בה לאורך כל הדרך, הן אודות המפגע והן אודות נזקו הגופני. הגרסה הראשונה מהווה אינדקציה אותנטית לנסיבות התאונה ולגורם הנזק. בהעדר פירוט אודות המפגע עלול להיווצר החשד כי התאונה לא אירעה כפי שהנפגע טוען או כי הפגיעה הוסבה לו בנסיבות אחרות לחלוטין.
2.ישנה חשיבות לאיתורם של עדים לתאונה אשר יעידו כי הפגיעה ארעה כתוצאה מהמפגע. יש לשמור פרטיהם ולהזמינם למתן תצהיר במשרד עו"ד, שכן בשלב מאוחר יותר נוטים העדים לשכוח אודות נסיבות התאונה.
3.מומלץ כי הנפגע או מישהו מטעמו יצלם בהקדם האפשרי את המפגע במצלמה בטרם יתוקן או יסולק המפגע (אפשרי במצלמת הפלאפון). יש להשתדל לצלם את המפגע בצורה טובה מכמה זוויות, ומומלץ כי על התמונות יופיע התאריך בו צולמו התמונות.
4.לאחר צילום המפגע, אשר כאמור מומלץ מיד לאחר התאונה (בטרם יתוקן ו/או יסולק), יש לדווח מיידית לאחראי על המקום אודות התאונה והמפגע. תיקון המפגע על-ידי בעל המקום עשוי לפעול לטובת הנפגע ולעיתים החשיבות של תיקון או אי תיקון המפגע לאחר התאונה היא קריטית להקמת אחריותו של בעל המקום.
5.מומלץ לצלם בהקדם האפשרי את כל חלקי הגוף שנפגעו בתאונה לרבות שריטות, שפשופים, המטומות (סימנים כחולים) ושאר סימני הפציעה.
6.מומלץ לא ליזום פניות כלשהן לאף גורם בכתב ו/או בע"פ בטרם התייעצות עם עורך דין המומחה בתחום.
7.יש לשמור על כל המסמכים המעידים על ההוצאות שהוצאו בעקבות התאונה.
8.אין לשוחח עם חוקרים מטעם חברת הביטוח של בעל המקום. חוקרי הביטוח בדרך כלל נגד הנפגע, לרוב הינם מקליטים את החקירה ועושים שימוש אך ורק באינפורמציה שיכולה לשמש כנגד הנפגע.
9.פוליסות ביטוח פרטיות- יש לבדוק האם קיימות לנפגע פוליסות ביטוח נוספות כגון ביטוח אובדן כושר עבודה, תאונות אישיות, נכות מתאונה וכו'. פיצויים המתקבלים מפוליסות תאונות אישיות אינן מקוזזים מהפיצויים שיתקבלו מהתביעה הנזיקית.
10.מומלץ לפנות לעורך דין בשלב מוקדם ככל הניתן לאחר האירוע, שכן עורך הדין יוכל להדריך את הנפגע מבעוד מועד לגבי הדרך הנכונה לפעול לצורך הטיפול בתיק ולמקסם את הפיצויים המגיעים לו.
נפגעת בתאונה בשטח ציבורי עקב רשלנות? מגיע לך פיצוי כספי!