יש לכם ילד המאובחן עם אוטיזם? אל תפספסו את זכויותיכם!
אוטיזם הינו מכלול או רצף של הפרעות אשר המשותף להן הוא הקושי לקיים אינטראקציה חברתית ותקשורתית. אחד מתוך 200 ילדים בישראל מאובחן כאוטיסט וכ- 80% מהם בנים. מאחר שאוטיזם הוא רצף של הפרעות, אין דומה אוטיסט אחד למשנהו מבחינת תפקודו החברתי והיום יומי. ישנם ילדים או מבוגרים המוגדרים כאוטיסטים בתפקוד גבוה אשר מסוגלים לבצע כמעט את כל פעולות היום-יום באופן עצמאי, ואילו אחרים יהיו זקוקים לסיוע ותמיכה בפעולות היום-יומיות.
משפחה עם ילד הלוקה באוטיזם מתמודדת עם קושי לא קטן, במטרה להקל על קושי זה המשפחה זכאית לזכויות שונות, בין היתר תקבל המשפחה גמלה מביטוח לאומי בשל ילד נכה, ובהגיעו לגיל 18 יהיה זכאי לקצבת נכות, בנוסף משרד החינוך מסייע במסגרות חינוכיות מתאימות, ומשרד הבריאות מסייע במסגרת סל השירותים בתחום התפתחות הילד. בנוסף, ישנן זכויות נוספות כמו נקודות זיכוי במס הכנסה להורים והטבות מיסוי ברכישת נכס מקרקעין – הנחה במס רכישה, מעבר לכל אילו קיימת זכות נוספת שהרבה הורים מפספסים – הביטוח הסיעודי!
תביעות סיעוד לילדים אוטיסטים – כן זה אפשרי!
בין יתר הזכויות המגיעות לילדים אוטיסטים ניתן אף לקבל גמלת סיעוד מביטוח סיעודי שקיים במסגרת קופות החולים או שנרכש באופן פרטי, גמלה זו תקל כלכלית על הקושי של המשפחה להתאים את עצמה לצרכי הילד.
אז מה קשור אוטיזם לביטוח סיעודי? ומי זכאי לפיצוי חודשי מחברת הביטוח?
ראשית חשוב לדעת כי ילדים עד גיל 18 זכאים לביטוח סיעודי דרך קופות החולים ללא כל עלות, אולם מרבית ההורים כלל אינם מודעים לזכות זו ולכן אינם ממשים את זכותם להפעיל את הביטוח הסיעודי בקופות החולים, עם זאת חשוב לדעת כי בעבר ההצטרפות הייתה אוטומטית לכן יתכן ולילדכם קיים ביטוח סיעודי מבלי שתדעו זאת שכן הינו בחינם ואינכם משלמים עליו.
המונח "סיעודי" נקשר במחשבה לאנשים מבוגרים או כאלו שצריך "לסעוד" אותם, אולם במקרה של אוטיזם יתכן וניתן לקבל גמלה מהביטוח הסיעודי במידה וילדכם עונה על אחד מהמצבים הבאים (כמובן שכל מקרה יש לבחון לגופו):
- כאשר הילד זקוק לסיוע אפילו חלקי בפעולות היום יום, כמו להתלבש, להתרחץ, לאכול.
- כאשר הילד מסוגל לבצע פיזית את הפעולות היום יומיות אולם הוא חי בתוך עולם משל עצמו ואינו מבין את הנחיצות של ביצוע הפעולות וזקוק להדרכה והכוונה בביצוען.
- כאשר הילד זקוק להשגחה.
על מנת לדעת באילו מקרים ניתן לתבוע פיצוי כספי מומלץ לפנות לעו”ד המתמחה בתחום, שיוכל לבחון את המקרה לגופו חשוב לדעת שהכוונה במונח סיעודי היא לא העדר תפקוד אלא קושי בתפקוד, הבדל זה הינו חשוב והוא אינו מובא לידיעת ההורים ובכך נמנעים מהם זכויות וכספים שביכולתם לסייע למשפחה באופן מהותי.
אל תרימו ידיים אם יש לכם ביטוח סיעודי
פעמים רבות הורים רבים מתייאשים, שכן ביכולתן של חברות הביטוח להתיש את הפונים אליהן. בעוד שחברות הביטוח אינן מתרגשות מהליכים משפטיים, משפחות רבות נרתעות מהם ולכן אינן מתעקשות לקבל את המגיע להן. בנוסף, במקרים רבים משפחות טועות בניסוח ותיאור של יכולת התפקוד של ילדם ובכך מפסידות את המגיע להן מהביטוח, וחברות הביטוח מנצלות את חוסר ידיעת המשפחה לטובתן ושלא בצדק, לכן פניה לייעוץ משפטי יכולה לעשות את כל ההבדל בין קבלת התביעה לדחייתה.
בנוסף, במקרים רבים, רק לאחר פנייה לעו”ד המתמחה בתחום הביטוח הסיעודי ואף הגשת תביעה לבית משפט, מאשרות חברת הביטוח את תביעת הסיעוד לילד הלוקה באוטיזם. המסקנה העיקרית מכל זה היא שגם אם תביעת הסיעוד שהגשתם עבור ילדכם נדחתה, אל תקבלו זאת כסוף פסוק ופנו לקבלת ייעוץ משפטי. מדובר בסכומי כסף נכבדים שיכולים להגיע לאלפי שקלים בחודש ומהווים הקלה משמעותית למשפחה כולה.