מבחן מיני מנטל לקביעת מצב סיעודי של "תשישות נפש"
מבוטחים שברשותם ביטוח סיעודי, אשר סובלים מאלצהיימר או מחלות דמנטיות אחרות ונדרשים להשגחה וטיפול, זכאים לתגמולי ביטוח מהביטוח הסיעודי שברשותם. זאת, מאחר ומבוטחים המצויים במצב זה נחשבים "תשושי נפש".
למידע נוסף על "תשישות נפש" והזכאות לתגמולי ביטוח בעקבות "תשישות נפש" , לחץ כאן.
אחד הכלים המרכזיים לאבחון "תשישות נפש" בקרב חולי דמנציה ואלצהיימר הינו מבחן המכונה "מיני מנטל", או בשמו המלא – Mini Mental State Examination.
זהו מבחן קצר המשמש רופאים ופסיכולוגים להערכת תפקודים שכליים שונים וקביעת המצב הקוגניטיבי על בסיס שאלות ומשימות קצרות.
באמצעות המבחן ניתן לאבחן פגיעה קוגניטיבית הנובעת מסיבות שונות: תהליכים דמנטיים, פגיעה מוחית, מצבים רפואיים ומצבים נפשיים .
בנוסף, על ידי המבחן, ניתן לא רק לאבחן מחלות דמנטיות שונות אלא גם לעקוב אחר מצב התקדמות המחלה לאורך זמן, עד לשלבים המאוחרים ביותר של המחלה וניתן גם לבחון את היעילות של טיפולים שונים שעבר החולה לטיפול במחלה, למשל טיפול תרופתי או טיפול פסיכולוגי.
מה כולל המבחן?
המבחן מורכב ממספר מטלות . לכל אחת ניתן ניקוד מסוים. הנבדק יכול להשיג בין 0 ל-30 נקודות. כל מטלה בודקת תחום שונה:
- התמצאות בזמן (על הנבדק לנקוב בחודש או בשנה שבה אנו נמצאים).
- התמצאות במקום (על הנבדק לציין את מיקומו הפיזי – מדינה, עיר, רחוב).
- קליטת מילים וזיכרון (חזרה על שלוש מילים מיד לאחר אמירתו של הבודק ופעם נוספת
כעבור זמן מסוים).
- חשבון- (חיסור סדרתי של ספרות ממאה ומטה).
- שפה- א. זיהוי של שני חפצים.
ב. הגייה – חזרה על משפט.
- הבנה- ביצוע הוראות פשוטות בשלושה שלבים.
- קריאה- קריאת משפט וביצוע האמור בו.
- כתיבה- כתיבת משפט שלם.
- העתקה – העתקת ציור פשוט.
על פי החלטת הרופא ייתכן ויתבצעו בדיקות קוגניטיביות נוספות- כמו ציור של שעון למשל . במבחן זה נדרש המטופל לצייר שעון על ספרותיו ולכוונו לשעה 11:10. זמן זה דווח כרגיש ביותר לזיהוי הפרעות נוירו-קוגניטיביות.
תוצאות המבחן
ככל שהציון נמוך יותר, כך הפגיעה חמורה יותר. תוצאות המבחן נבדקות ביחס לגיל ולרמת ההשכלה.
כאמור ניתן לקבל ניקוד בן 0-30, וכל ניקוד מתחת ל- 25 ומטה כבר מצביע על פגיעה קוגניטיבית כלשהי שבמקרים המתאימים יכולה להביא לכך שהנבדק עשוי להיחשב כתשוש נפש ולפיכך זכאי לתגמולי הביטוח.
ביצוע מבחן המיני מנטל לצורך קביעת "תשישות נפש" ע"י חברת הביטוח
לאחר שמבוטח מגיש תביעת סיעוד לחברות הביטוח, שולחת חברת הביטוח מומחה מטעמה כדי לבחון האם אותו מבוטח הוא "תשוש נפש" (בין היתר על-ידי ביצוע מבחן המיני מנטל שצוין לעיל) לצורך קביעת זכאותו לתגמולי הביטוח.
לא אחת קורה שלמרות שבפועל המבוטח "תשוש נפש", יקבע המומחה מטעם חברת הביטוח כי המבוטח איננו כזה. לכן, יש לקחת בערבון מוגבל את חוות הדעת שקבע מומחה מטעם חב' הביטוח שכן הוא מייצג את האינטרס של חב' הביטוח , שלא תמיד מעוניינת לשלם למבוטח את תגמולי הביטוח.
סיכום
אם אתם או קרוב משפחתכם סובלים מאלצהיימר או מחלה קוגניטיבית אחרת, וברשותכם ביטוח סיעודי, חשוב שתדעו כי אתם עשויים להיות זכאים לתגמולי הביטוח לאור מצבכם. במקרה כזה ניתן להגיש תביעת סיעוד לחברת הביטוח.
חשוב גם לדעת שלמרות הזכאות במצב זה לתגמולי ביטוח, מרבית חברות הביטוח מתנערות מאחריותן ומנסות להתחמק מתשלום. לכן חשוב לפעול נכון כבר מהרגע הראשון . בין אם טרם פעלתם למימוש זכויותיכם מול חברת הביטוח ובין אם פניתם לחברת הביטוח אך תביעתכם לקבלת תגמולי הביטוח נדחתה, מומלץ כי תפנו לעורך דין הבקיא בתחום הסיעוד כדי לקבל ייעוץ והכוונה כיצד להתנהל מול חברת הביטוח על מנת שתוכלו לקבל את אשר מגיע לכם מחברת הביטוח.