המלצות לקבלת פיצויים מקסימאליים
נוסע, נהג, או הולך רגל, שנפגעו בתאונת דרכים, זכאים לפיצויים עבור נזקי גופם ונפשם, להלן מפורטות המלצות, אשר בין יתר מהלכים נוספים, יש לנקוט לאחר מקרה של תאונת דרכים, וזאת על מנת לעלות באופן משמעותי את הסיכוי לכך שהנפגע בתאונה יקבל פיצוי מקסימאלי המגיע לו. יצוין כי לעיתים הימנעות מביצוע אחת מהפעולות עלולה לפגוע בנפגע בתביעתו נגד חברת הביטוח.
1. רישום פרטים רלוונטיים
מייד לאחר התאונה, חשוב מאד לדאוג לקבל את כל הפרטים הרלוונטיים הנוגעים לאירוע. החל ממספרי הרישוי של הרכבים המעורבים, מספרי פוליסות הביטוח, שמות מלאים של המעורבים, מספרי תעודת זהות וכתובת, כמו כן יש לרשום את המיקום המדויק בו ארעה התאונה ושעת התאונה. בנוסף, יש לרשום את כל פרטי הפצועים בתאונה, וכן פרטים מפורטים של העדים לתאונה- נקודה זו חשובה במיוחד בתאונות פגע וברח.
2. צילום הנזק שנגרם לרכב ולגוף
יש לצלם את הנזק שנגרם לכל כלי הרכב המעורבים וזאת על מנת שניתן יהיה להתרשם מעוצמת הפגיעה. וכן לצלם את אזורי הפגיעה בגוף, לרבות פגיעות קלות.
3. קבלת הטיפול הרפואי הראשוני
פניה לטיפול רפואי ללא דיחוי לאחר תאונת דרכים הינה נושא חשוב ביותר, הן מבחינה פיזית והן מבחינה משפטית, שכן מעבר להיותו של הטיפול הרפואי חשוב מבחינה בריאותית, הדבר עשוי להעיד על אמיתותה של התרחשות התאונה והפגיעה שנגרמה בעטייה.
יש לפרט בפני הרופא פרטים מדויקים אודות התאונה (במידה והתאונה התרחשה בעבודה יש לציין זאת), וכן כי הפגיעה הגופנית נגרמה עקב תאונת הדרכים- נקודה זו חשובה מאד, וזאת על מנת למנוע טענות עתידיות של חברת הביטוח לפיהן הפגיעה אינה בעקבות תאונת דרכים- הדבר חשוב במיוחד כאשר נדוננו בתאונה עצמית בה אין מעורבים נוספים.
כמו כן, חשוב כי הנפגע יפרט את כל פגיעותיו הגופניות כתוצאה מהתאונה, וממה הוא סובל, ולוודא כי כל תלונותיו נרשמו בדו"ח הרפואי, היות ולגרסה הראשונית יש נפקות גדולה לניהול התביעה.
4. הודעה במשטרה על קרות התאונה- קבלת "אישור משטרה"
בסמוך לאחר התאונה יש לפנות לתחנת משטרה ולהודיע על קרות התאונה, על מנת לקבל אישור עם פרטיהם של כל מי שהיו מעורבים בתאונה. יש להגיע לתחנת המשטרה עם כל המסמכים והפרטים הרלוונטיים, לרבות תעודת זהות, תעודת חדר מיון ומסמכים רפואיים נוספים, רישיון נהיגה בתוקף, רישיון רכב, פרטי הרכבים המעורבים ופוליסות הביטוח וכן פרטים של הנפגעים בתאונה.
לאישור זה יש חשיבות כפולה, ראשית, יש להעבירו למוסד הרפואי שטיפל בנפגע לאחר התאונה על מנת שהחיוב הכספי עבור הטיפול הרפואי ישלח ישירות לחברת הביטוח הרלוונטית ולא אל הנפגע. שנית, לצורך תיעוד התאונה ופרטיהם של המעורבים על מנת לקבל את הפיצוי הכספי בגין הפגיעה מחברת הביטוח.
5. חשיבות המשך קבלת טיפולים רפואיים
לרוב, נזקי גוף נוטים להתגבש רק כעבור חודשים רבים ולעיתים אפילו מספר שנים מיום התאונה. לכן, על הנפגע לקבל טיפול רפואי שוטף עד להתייצבות והתבהרות המצב הרפואי, תוך שהוא פונה לרופאים מומחים בהתאם לסוג הפגיעה, ומתלונן בפניהם אודות כל המגבלות והכאבים הקיימים עקב התאונה, ישנה חשיבות גדולה לכך שהנפגע יציין כי אלו החלו בעקבות התאונה, על מנת למנוע מחברת הביטוח להתנער מאחריותה מפגיעות אלו. כמו כן, על הנפגע לוודא כי כל תלונותיו נרשמו, וכן לשמור על כל המסמכים הללו.
תביעת הפיצויים תקום ותיפול בהתבסס על מה שצוין במסמכים הרפואיים, הימנעות מבדיקות רפואיות לאחר התאונה תביא לכך שחברת הביטוח תטען כי התאונה כלל לא התרחשה או כי הפגיעה הפיזית הינה מינורית בלבד או שאינה קשורה לתאונה, ולנפגע לא תהיה כל אפשרות להוכיח בתביעתו את פגיעתו הגופנית כתוצאה מהתאונה.
ויודגש, ישנו קשר ישיר בין מספר הפניות לקבלת טיפולים רפואיים ובין סכום הפיצויים שיתקבל מחברת הביטוח.
חשיבות נוספת לקבלת טיפול רפואי שוטף מיום התאונה הינה העובדה כי לפני שבתי המשפט ממנים מומחים רפואיים לבדיקת הנפגע וקביעת אחוזי נכות אודות נזקיו, נבדקים המסמכים הרפואיים, ובמידה וקיים תיעוד לא רציף יתכן ובית המשפט לא ימנה מומחה רפואי או יחייב את הנפגע לשלם עבור חוות דעת המומחה באם ימנה, ובעוד שבמקרים בהם קיים תיעוד רציף המצדיק מינוי מומחה רפואי – תישא חברת הביטוח בעלות חוות הדעת.
6. שמירת קבלות ומסמכים
יש לשמור על כל קבלה הנוגעת להוצאות שנגרמו כתוצאה מהפגיעה בתאונה, כגון נסיעות לטיפולים, רכישת תרופות, תחבושות, אביזרים אורטופדיים ועזרים רפואיים (לדוג' סד ליד), עזרה במשק הבית וכד'.
כמו כן, יש לשמור על תלושי השכר מלפני התאונה ואחריה, ועצמאיים- דוחות מס הכנסה ומע"מ שהוגשו לפני התאונה ואחריה.
7. הימנעות משיתוף פעולה עם החוקרים מטעם חב' הביטוח
במקרים רבים, נוהגות חברות הביטוח לשלוח חוקרים או נציגים מטעמם לנפגעי תאונות דרכים, אשר לעיתים מציגים עצמם כדמויות שונות (עורך סקרים, נציג מוסד ממשלתי כלשהו, לקוח חדש-לעצמאים, מחפש עבודה וכו') על מנת לנסות ולחלץ מידע, לרוב בתחבולות שונות, בנוגע למצבו של הנפגע ולפרטי התאונה.
חוקרים אלו בדרך כלל מקליטים או מתעדים את השיחה ללא ידיעת הנפגע ולאחר מכן משתמשים בדבריו בבית המשפט, לעיתים תוך כדי סילופם והוצאתם מהקשרם.
למרות שברוב המקרים אנשים אלו יציגו עצמם ככאלו אשר מעוניינים לעזור לנפגע לקבל את הפיצוי המגיע לו, מטרתם האמיתית היא לבנות קו הגנה על ידי שימוש בטקטיקה לפיה יפול הנפגע בפח בתשובותיו.
חשוב להימנע מכל מגע עם חוקרי ביטוח, לא להכניסם הביתה ולא לענות על שאלותיהם, אפילו אם נראה שהתשובות לא תוכלנה לגרום כל נזק.
יש להיות ערני בנוגע למעקבים שנערכים על ידי חוקרים מטעם חב' הביטוח, ולדאוג לעדכן את כל הקרובים והמשפחה שלא לשתף עימם פעולה, שכן לעיתים החוקרים מנסים להשיג מידע גם דרכם.
כמו כן, לא להסכים לבדיקת פוליגרף ובוודאי שלא לחתום על הסכם לבדיקת פוליגרף. בדיקת הפוליגרף טרם הוכרה כאמצעי בטוח ואמין לגילוי האמת, ואין לחברת הביטוח כל זכות לדרוש מהנפגע לעבור את הבדיקה.
8. זהירות מפני התיישנות התביעה
בתביעות נזיקין התביעה לרוב תתישן בחלוף 7 שנים מיום התאונה או קרות הנק. במקרים שבהם הנפגע הינו קטין, תתישן התביעה לרוב בהגיעו לגיל 25, דהיינו 7 שנים לאחר הגיעו לגיל 18.
חשוב לזכור, ספירת מועד ההתיישנות הינה עד ליום הגשת התביעה לבית המשפט, שכן לאחר הגשתה התביעה לא יכולה יותר להתיישן.
לעניין זה יש לשים לב, כי במידה ומדובר בתאונת דרכים שהינה תאונת עבודה – על הנפגע להגיש את תביעתו כנגד המוסד לביטוח לאומי בתוך שנה מיום הפגיעה.
מחד, למרות הזמן הרב שבו ניתן להגיש את התביעה, מומלץ שלא להגישה זמן רב לאחר התאונה שכן ככל שהזמן עובר, תהיה ההנחה שהפגיעה לא הייתה קשה. מאידך, גם לא מומלץ להגיש את התביעה בסמוך למועד התאונה, אלה רק לאחר התגבשות נזקיו של הנפגע. הסיבה לכך הינה שאם לאחר קבלת הפיצוי וסגירת התיק, תחול החמרה במצבו של הנפגע, לא ניתן יהיה יותר לפתוח את התיק ולתבוע פיצויים נוספים מחברת הביטוח.
9. ביטוחים פרטיים
תביעה על-פי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, אינה שוללת את זכאותו של נפגע בתאונת דרכים לפיצוי מכוח ביטוחים פרטיים, כגון ביטוח חיים, ביטוח מנהלים, ביטוח אובדן כושר עבודה, ביטוח תאונות אישיות ועוד.
על תביעה מכוח ביטוחים אלו להיות מוגשת לבית משפט לא יאוחר מתום שלוש שנים ממועד קרות התאונה. לאחר שלוש שנים, תתיישן התביעה והנפגע לא יוכל לממש את זכותו על-פי פוליסות הביטוח שברשותו.
10. ייצוג ע"י עורך דין מומחה בתחום הנזיקין
כפי שניתן ללמוד מהאמור לעיל, נושא תאונות הדרכים הנו נושא סבוך, בו נחבטים לא אחת בתי המשפט בכל הערכאות. לכן, בכל מקרה מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ משפטי סמוך לאחר האירוע. שכן פניה במועד מאוחר יותר עלולה לפגוע בתביעה ובסיכויים לזכות בפיצוי מתאים.
במקרים רבים, אשר בהם מעורבים נפגעי תאונות דרכים, האמורים לקבל מאות אלפי שקלים ואף יותר כפיצוי על פגיעתם, מסתיימת תביעתם בקבלת פיצוי מזערי בלבד, וזאת רק בשל העיכוב בפניה לעורך דין מומחה בתחום זה.
בנוסף לאמור לעיל יצוין כי שכר עורך הדין משולם על ידי חברת הביטוח ולא על ידי הנפגע.
סעו בזהירות!
נפגעת בעקבות תאונת דרכים? מגיע לך פיצוי כספי!