תביעות בגין תאונות דרכים בעבודה
אדם שנפגע בתאונת דרכים זכאי לפיצויים ממבטח הרכב בביטוח חובה, אולם אם הנפגע הוא עובד והתאונה ארעה במהלך העבודה, בדרך למקום העבודה, או בדרך חזרה ממקום העבודה, זכאי העובד לתבוע הן פיצויים ממבטח הרכב והן גמלאות מהמוסד לביטוח לאומי.
תאונה כזו נקראת תאונת דרכים שהיא גם תאונת עבודה. אולם, חובת ההוכחה שאכן הפגיעה הייתה בדרך לעבודה או מהעבודה לביתו, חלה על הנפגע. במידה והנפגע סטה מהמסלול השגרתי והישיר לביתו או לעבודתו, רוב הסיכויים שהמוסד לביטוח לאומי ידחה את בקשתו באשר להכרה בתאונה כתאונת העבודה.
ישנם שני מקרים בהם הסטייה לא תחשב כסטייה מן הדרך והן: ליווי ילד לגן או למעון, וביצוע תפילת בוקר בבית הכנסת.
חשוב לציין כי סך התגמולים שיקבל הנפגע מהמוסד לביטוח לאומי (דמי פגיעה, מענק או קיצבה) יקוזזו מסך חישוב הפיצוי שיקבל ממבטח הרכב, והבחירה במסלול התביעה עשויה להשליך על גובה הפיצויים כמפורט להלן.
כיצד תובעים דמי פגיעה וגמלת נכות מהביטוח הלאומי?
התביעה נפתחת עם הגשת תביעה לדמי פגיעה (טופס 211), לתביעה יש לצרף טופס ב.ל 250 חתום בידי המעביד (או עבור העצמאי- טופס ב.ל 283), אישור משטרה, תיעוד רפואי, תעודות מחלה לנפגע בעבודה ותלושי שכר, את התביעה יש להגיש בתוך 12 חודשים מיום התאונה.
במידה והנפגע סבור כי הפגיעה הותירה מגבלה לצמיתות (נכות) יש להגיש תביעה לקביעת דרגת נכות ולעמוד בפני ועדה רפואית, אך בטרם נקיטה בצעד זה חשוב מאד להתייעץ עם עורך דין הבקיא בתחום.
מתי הנפגע זכאי למענק ומתי לקיצבה?
תאונות שאירעו לאחר התאריך 1/4/06 יזכו את הנפגע במענק אם הועדה הרפואית תקבע נכות החל מ9% ועד ל 19%, והחל מ-19% ומעלה יקבל הנפגע קיצבה חודשית .
חשוב מאד לדעת כי במידה והנפגע פנה לועדה רפואית ונקבעה לו נכות הרי ששיעור הנכות מחייב, גם במסגרת תביעתו האזרחית מול חברת הביטוח, וזאת אם טרם הוגשה חוות דעת מומחה רפואי לתיק בית המשפט (בהתאם לסעיף 6-ב לחוק הפלת"ד).
אולם, במידה והנפגע יבחר להיבדק על ידי רופא בית משפט בטרם פניה לועדה הרפואית במקרה זה חוות דעת רופא בית המשפט היא זו שתחייב את חברת הביטוח.
מאחר ורופאי המוסד לביטוח לאומי ידועים בידם הקפוצה, כדאי יותר, במקרים רבים, להגיש את הבקשה לקביעת נכות מטעם המוסד לביטוח לאומי, רק לאחר שמומחה בית המשפט בתביעה מול חברת הביטוח, ייתן את חוות דעתו.
לפיכך, רצוי שלא לגשת לוועדה רפואית ללא הכנה מתאימה וליווי של עו"ד מתמחה בתביעות אלו, מאחר ולקביעתה של הועדה הרפואית ישנה השלכה ישירה על שיעור הפיצוי.
מכל הסיבות הללו, חשוב מאוד להתייעץ עם עורך דין הבקיא בתחום. על עורך הדין לשקול היטב את עיתוי הפנייה למוסד, שכן כאמור, גובה הנכות שמעניק המוסד לביטוח לאומי מחייב את העובד גם בתביעה מול חברת הביטוח.
סעו בזהירות!
נפגעת עקב תאונת דרכים שהיא גם תאונת עבודה?
מגיע לך פיצוי כספי!