מדריך לנפגעי תאונת עבודה
1. על הנפגע להודיע מייד לאחר התאונה לנציג מורשה מטעם המעביד אודות התאונה. יש להעלות על הכתב את מתן ההודעה לרבות, נסיבות התאונה, מועדה ועדים לתאונה, וזאת סמוך למועד התרחשותה. רישום זה יבטיח מניעת אי בהירויות במידה והתביעה מוגשת לאחר זמן רב מיום התרחשות התאונה. יש לוודא כי האדם שרושם את פרטי התאונה אינו מחסיר פרט באשר לנסיבות התרחשות התאונה- לעיתים מעבידים אשר מודעים לרשלנותם אשר גרמה לתאונה רושמים עובדות לא מדויקות- דבר אשר עלול להכשיל את תביעת הנפגע.
2.מיד לאחר קרות התאונה יש לפנות לקבלת טיפול רפואי.
בקבלת הטיפול הרפואי יש לנהוג כלהלן:
א. לציין כי מדובר בתאונת עבודה ולפרט תיאור מדויק של קרות התאונה והשתלשלות האירועים.
ב. לפרט את כל הכאבים וההגבלות.
ג. יש לוודא שאכן כל הפרטים שנמסרו אכן מתועדים בדו"ח הרפואי, ולקבל העתק הדו"ח.
במקרים רבים, חברות הביטוח מכחישות את עצם קרות התאונה ו/או אופן התרחשותה וזאת על מנת להתנער מאחריות. מסמך רפואי אותנטי בו מתוארים בדיוק סוגי הפגיעות ואופן התרחשות התאונה, יכולים לעזור מאד בהוכחת התביעה.
3.חשוב מאד ליצור קשר עם עדים לקרות התאונה מיד לאחר התאונה, ולתת את פרטיהם לעורך הדין המטפל על מנת שיגבה מהם תצהיר, שכן במסגרת התביעה נגד המעביד ו/או צד ג' אשר אחראי לקרות התאונה יש להוכיח את התנהגותם הרשלנית.
4.יש לצלם את גורם התאונה. לדוגמא: מכונה מסוכנת שגרמה לנזק גופני- יש לצלמה מכל הכיוונים על מנת לאפשר לבית המשפט להתרשם מסוג המכונה ומידת המסוכנות שלה, וכן להספיק לצלמה בטרם תסולק על ידי המעביד. דוגמא נוספת: צילום מפגע ברחוב אשר גרם לנפילה בדרך לעבודה.
5.כאשר הדבר מתאפשר, על הנפגע לפנות למעבידו בבקשה לקבלת טופס הודעה על תאונת עבודה, הנקרא גם טופס ב.ל. 250, בטופס זה מציין המעביד את פרטיו ואת פרטי התאונה כפי שנמסרו לו על ידי הנפגע, ולאחר מכן חותם במקום המיועד לכך, שוב יש לשים לב כי כל פרטי נסיבות התאונה מפורטים בדו"ח ולא נעשה ניסיון טיוח של רשלנות המעביד. את טופס ההודעה הנ"ל (ב.ל. 250) על הנפגע למסור לרופא המטפל בקופ"ח לצורך קבלת מסמך המכונה "תעודה רפואית ראשונה לנפגע בעבודה", עבור ביטוח לאומי. במידה וקיבלתם אישורי מחלה טרם הוצאת טופס ב.ל 250, יש לגשת עם הטופס לרופא ולהמיר את אישורי המחלה בתעודות נפגע בעבודה.
6. יש להקפיד על המשך קבלת טיפולים רפואיים באופן שוטף, ודיווח על תלונות לגבי כל הכאבים הקיימים עד להתייצבות המצב הרפואי. כמו כן, יש לפנות לרופאים מומחים בתחום הפגיעה. בבדיקות הרופאים חשוב לציין את קיומה של תאונת העבודה ואת העובדה כי הכאבים החלו בעקבותיה.
במידה ולא יהיה מסמך כתוב אודות תלונות הנפגע וכאביו, עלול הדבר להקשות עליו בהמשך התביעה לטעון כי מדובר בנזק שנגרם עקב התאונה.
7. יש להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי להכרה בתאונה כתאונת עבודה תוך 12 חודשים מיום התאונה, התביעה מוגשת על גבי טופס הנקרא "הודעה על פגיעה בעבודה". מומלץ להתייעץ עם עו"ד הבקיא בתחום בכל דבר הקשור בהתנהלות מול המוסד לביטוח לאומי בכלל ובפני הועדה הרפואית בפרט.
8. אין לענות על שאלות לאדם כלשהו (לרבות מדובר בחוקרי ביטוח מוסווים) הן על פרטי התאונה והן על מצבו הרפואי של הנפגע, כל אמרה יכולה לצאת מהקשרה ולפעול כנגד הנפגע בתביעתו. כמו כן, אין לשתף פעולה עם נציגים מטעם חברת הביטוח, שכן מטרתם להכשיל את הנפגע בכל הקשור לגובה הפיצוי המגיע לו אם בכלל.
9. בדיקת פוליגרף- אין להסכים לעבור בדיקת פוליגרף או לחתום על הסכם לבדיקת פוליגרף. הדבר עלול לפגוע בנפגע, שכן תוצאות הבדיקה לעיתים אינן חד משמעיות, ואין לחברת הביטוח ו/או למעסיק כל זכות לדרוש מהנפגע לעבור בדיקת פוליגרף.
10.להתמיד באיסוף מסמכים רפואיים וקבלות עבור הוצאות שונות לרבות הוצאות עבור טיפולים, נסיעות, עזרת צד ג', עזרים רפואיים וכיוצ"ב.
11. פוליסות ביטוח פרטיות- במידה ובידכם פוליסת ביטוח פרטית, לדוגמא: ביטוח תאונות אישיות, ביטוח חיים, ביטוח אבדן כושר עבודה, ביטוח מנהלים וכיוצ"ב, ניתן לתבוע את חברת הביטוח אשר ביטחה בפוליסה הפרטית בתביעה נפרדת לחלוטין. כל סכום שייפסק יבוא בנוסף לפיצוי שייפסק מהתביעה נגד המעביד, ובהתאם לפקודת הנזיקין פיצוי זה לא יקוזז מהתביעה נגד המעביד. יש לשים לב כי התיישנות התביעה בגין פוליסת הביטוח הנה בחלוף 3 שנים מקרות מקרה הביטוח, להבדיל תביעת הנזיקין- בחלוף 7 שנים, למעט חריגים.
12. לפנות לעו"ד הבקיא בתחום בהקדם האפשרי, על מנת שהנפגע יונחה בדרך הנכונה לפעול להצלחת התביעה וקבלת פיצויים מקסימאליים ישנה חשיבות גדולה לפנייה לעורך דין מיד לאחר קרות התאונה.
נפגעת בתאונת עבודה? יתכן ומגיע לך פיצוי כספי!