מה לעשות אם תקפו אותי?
אדם אשר הותקף ונגרמו לו נזקי גוף בעקבות התקיפה יכול להגיש, מלבד תלונה במשטרה (אשר יכול ותוביל להגשת כתב אישום והרשעה), גם תביעה אזרחית כנגד תוקפו. במסגרת תביעה נזיקית זו עותר הנפגע לפיצויי בשל הנזקים שנגרמו לו כתוצאה מהתקיפה.
ראשי הנזק יכולים להיות ממוניים- כגון אובדן כושר השתכרות, הוצאות רפואיות וכדומה, ובלתי ממונים- כגון עוגמת נפש, צער, כאב מנטאלי, דיכאון, תסמונת פוסט טראומתית וכדומה.
תקיפה לפי פקודת הנזיקין יכולה להתבצע בשלל מקומות: בבית ספר (בין ילדים), בעבודה, ברחוב, בקניון, בים וכיוצ"ב.
במקרים מסויימים ניתן לתבוע אחראים נוספים למקרה התקיפה ולא רק את התוקף עצמו, לדוגמא: חברת שמירה שהייתה אחראית על המקום, בעל מקרקעין בה ארעה התקיפה וכו', ולכך יש חשיבות גדולה לאפשרות הנפגע להיפרע בגין נזקיו, שכן לא תמיד לתוקף תהיה היכולת לשלם לנפגע את הפיצויים אשר מגיעים לו, לעומת גופים אחרים אשר להם כיס עמוק.
כאשר התוקף מורשע בתקיפה
במידה והוגש כתב אישום וניתן פסק דן פלילי אשר מרשיע את הנאשם,
יש לנפגע אפשרות להגיש תביעה בהליך מיוחד אשר נקרא: "תביעה אזרחית הנגררת לפלילים"
(בהתקיים תנאי סעיף 77(א) לחוק בתי המשפט).
בהליך זה מוגשת לאותו בית משפט ואותו שופט אשר דן בהליך הפלילי תביעה אזרחית לפיצוי על הנזקים שנגרמו לנפגע בשל מעשי התוקף. הסדר זה בא למנוע כפילות הליכים ולחסוך בזמנו של בית המשפט.
יתרונות "תביעה אזרחית נגררת לפלילים"
היתרון המשמעותי שיש לתביעה אזרחית נגררת הינו כי הממצאים והמסקנות בפסק הדין המרשיע אשר ניתן בהליך הפלילי אינם ניתנים לסתירה, אין צורך להוכיח רשלנות או כל עניין עובדתי ולכן כל שנותר לדון עליו הוא גובה הנזק בלבד, ובנוסף לכך ההליך עצמו הינו מהיר שכן אין כלל צורך לדון בשאלת האחריות. יתרון נוסף הינו הכרות השופט את התיק שכן הוא דן בתיק הפלילי ומכיר היטב את עובדות המקרה.
במידה ולא הוגש כתב אישום כנגד התוקף?
גם במידה ולא הוגש כתב אישום כנגד התוקף, יוכל הנפגע להגיש תביעה נזיקית כנגד תוקפו, אך במסגרת תביעה זו יהיה עליו להוכיח את תביעתו בפני בית המשפט.
דהיינו, על מנת לזכות בתביעה הנזיקית, יש לעבור שתי מסוכות:
1.האחת, שאלת האחריות של המזיק בגין הנזק אשר נגרם לניזוק.
2.השניה, שאלת הנזק וגובה הפיצוי המגיע לניזוק.
התיישנות הגשת התביעה
תקופת התיישנות להגשת תביעה נזיקית הינה 7 שנים מיום האירוע, כאשר מדובר בקטין תקופת ההתיישנות הינה 7 שנים מיום הגיעו לגיל 18 כלומר עד שהקטין מגיע לגיל 25.
על מנת ליהנות מהיתרונות של הליך התביעה האזרחית הנגררת לפלילים על הנפגע המותקף להגיש את תביעתו האזרחית בתוך 90 יום ממועד שבו פסק הדין הפלילי הפך לחלוט כלומר מהמועד שבו אין עליו עוד ערעור.
ואם המועד חלף? גם אם מועד זה חלף יכול הנפגע להגיש תביעה נזיקית רגילה כנגד התוקף, ואם יש פסק דין פלילי אשר הרשיע את התוקף בתקיפת הנפגע הרי שפסק דין זה יהווה ראיה לכאורה לאמור בו והעובדות בו לא יסתרו אלא ברשות בית המשפט.
בכל מקרה של תקיפה מומלץ להתייעץ עם עורך דין הבקיא בתחום נזקי הגוף על מנת לשקול הגשת תביעה אזרחית לפיצויים, וכן לבדוק את הגופים אותם יש לתבוע.
הותקפת ונגרם לך נזק גופני? גם במידה ולא הוגש כתב אישום נגד התוקף, יתכן ומגיע לך פיצוי כספי!