ננשכת – האחריות היא על בעל הכלב!
במקרה בו נגרם לאדם נזק גוף, הן פיזי והן נפשי, עקב תקיפה או נשיכת כלב במקום פרטי או ציבורי, הרי שקיים סעיף מיוחד בפקודת הנזיקין המתייחס למקרה זה. החוק קובע שבעל הכלב יהיה חייב לפצות את הנפגע בין אם בעל הכלב התרשל בנקיטת אמצעי זהירות למנוע את הנשיכה ובין אם לאו.
סעיף החוק המסדיר את האחריות בגין נשיכת כלב הינו ס' 41 א' לפקודת הנזיקין:
"בתובענה בשל נזק לגוף שנגרם על ידי כלב, חייב בעליו של הכלב או מי שמחזיק בכלב דרך קבע (להלן – הבעלים) לפצות את הניזוק, ואין נפקא מינה אם היתה או לא היתה התרשלות מצדו של הבעלים. "
הסעיף מטיל אחריות חמורה על בעלי הכלב, בעגה המקצועית מוגדרת רמת האחריות המוטלת על בעלי הכלבים – "אחריות קפידה", ומטרתו להילחם בריבוי מקרי התקיפה של עוברי אורח על-ידי כלבים, ולגרום לבעלי כלבים לנקוט במשנה זהירות ולהבין את האחריות בגידול והחזקת כלב.
החריגים- מתי אין לבעלי הכלב אחריות בגין התקיפה:
חרף האחריות המלאה המוטלת על בעל הכלב, המחוקק רצה ליצור במקרים מסוימים מנגנון הגנה אשר בהתקיימם בעל הכלב יהנה מהגנה מפני תביעה.
במקרים שלהלן תעמוד לבעל הכלב הגנה מפני תביעה:
1. הנפגע התגרה בכלב.
2. הנפגע תקף את בעלי הכלב, את בן זוגו, הוריו או ילדיו.
3. הנפגע השיג גבול בשטחו של בעל הכלב.
מטרת הסעיף הינה למנוע מצבים אבסורדים בהם הכלב נושך מתוך מנגנון של הגנה עצמית או הגנה על בעליו, וכן למשל במקרה של תקיפת פורץ על ידי כלב שמירה.
חובת ההוכחה במקרים אלה רובצת על בעליו של הכלב.
האם רק נשיכה מזכה בפיצוי?
בפס"ד וידוקולה דן בית-המשפט העליון במקרה בו התובעת נפלה או הופלה ממעקה מרפסת שעה שכלב קפץ עליה, בית המשפט קבע כי חיה יכול שתזיק לא רק מפני שהיא תוקפנית אלא גם מפני שהיא מפזזת ומשתובבת, וכדברי כבוד השופט זוסמן: "אין מנוס מן המסקנה שאדם סביר חייב היה לחזות מראש, כי אדם שהגיע למרפסת ומופתע שם על ידי הופעתו של הכלב, עלול להינזק".
מה עושים במקרה של נשיכת כלב?
1. יש לאתר את בעלי הכלב, שכן במידה ולא ידוע מי בעליו- אין את מי לתבוע ואין ממי לקבל פיצוי!
יודגש כי עפ"י החוק ניתן לתבוע גם את מי שמחזיק בכלב דרך קבע ולא רק מי שרשום כבעלים, מכאן, גם אם לדוגמא הבעלים טס לחו"ל לתקופה ארוכה והשאיר את הכלב לשכן ובאותה תקופה ארעה התקיפה, יהיה ניתן לתבוע גם את השכן.
2. פנו לקבלת טיפול רפואי. ישנה חשיבות לגרסה הראשונית שניתנת על ידי הנפגע ואשר נרשמת בדו"ח הרפואי, לכן יש לפרט את נסיבות המקרה ולוודא כי אלו נרשמו בדו"ח.
3. יש לפנות בהקדם למשטרה ולהגיש תלונה.
המשטרה מחויבת לחקור את המקרה. במידה והמשטרה תגיש כתב אישום ובעלי הכלב יורשע, יוכל הנפגע להשתמש בהרשעה כראייה חזקה, שכמעט בלתי ניתנת לסתירה, בתביעה האזרחית לפיצויים.
בנוסף, מומלץ להגיש תלונה גם למשרד הבריאות, ובמקרה זה הכלב הנושך יילקח להסגר של- 10 ימים לפחות, וזאת על מנת לבדוק האם הכלב חלה בכלבת או במחלות מסוכנות אחרות אשר הנפגע עלול להידבק.
4. פנייה לעורך דין מומחה בתחום אשר ינחה את המשך הטיפול בתביעה, לרבות הפנייה לקבלת חוות דעת רפואית והגשת תביעה.
מידע חשוב לבעלי כלבים
במדינת ישראל קיים חוק מיוחד המסדיר את חובותיו של בעל הכלב – חובת הרישוי השנתית, סימון כלבים, הליכה עם רצועה ואורך הרצועה המותר, פעולות שיש לבצע במקרים של נשיכה וכו'. כמו כן, הותקנו תקנות האוסרות יבוא כלבים מזנים שהוגדרו כמסוכנים.
אם לא די באחריות המוגברת המוטלת על בעלי הכלבים במישור האזרחי, בנוסף, קיימת גם אחריות במקרה כזה לפי הדין הפלילי – סעיף 338 (6) לחוק העונשין. מלבד תביעה אזרחית עלול בעל הכלב להתמודד גם עם הסיכון להיעמד לדין פלילי. במקרים רבים יוגש כנגד בעל הכלב כתב אישום בגין עבירה של התרשלות בהחזקת חיה.
ביטוח למעללי הכלב
באם הינכם מעוניינים לבטח עצמכם ולהיות "מכוסים" מפני תביעה, עומדת בפניכם האפשרות להרחיב את ביטוח הדירה בביטוח הקרוי "כל הסיכונים", כך שיכלול נזקים שיגרמו בידי כלבכם לצד ג' מחוץ לבית ובכל שטחי המדינה.
שימו לב כי ברוב הפוליסות קיים תנאי מוקדם לכיסוי הביטוחי וזה החזקתם של כלבים ברשות הרבים כאשר הם זמומים וקשורים ברצועה.
תשומת לב, כי רוב חברות הביטוח אינן מבטחות כלבים מגזעים "מועדים" (רוטווילר, אמסטף, דוברמן, פיטבול ועוד) – על בעלי הכלבים לציין באופן מפורש את גזע הכלב ולבדוק עם סוכן הביטוח שכלבם מבוטח.
ננשכת על ידי כלב? יתכן ומגיע לך פיצוי כספי!