תביעות ביטוח: פוליסת תאונות אישיות
מהי פוליסת ביטוח של תאונות אישיות?
מדובר בפוליסה אישית ופרטית, המוצעת על ידי חברות הביטוח, ומטרתה לכסות מקרי נזק שונים הנגרמים כתוצאה מתאונה לדוגמא, מקרי נכות ו/או אובדן כושר עבודה ו/או מוות.
חשוב לדעת שככלל, הכיסוי שניתן במסגרת פוליסות ביטוח של תאונות אישיות, הינו תקף בכל שעה ובכל מקום ברחבי העולם!
עוד חשוב לציין כי הפיצוי הניתן מכח הפוליסה אינו קשור בשאלה האם התאונה אירעה בעקבות רשלנות כלשהי של אחד הצדדים. בנוסף, כיון שמדובר בביטוח רשות, לרוב לא יקוזז תשלומים מקבילים המגיעים למבוטח מגורמים אחרים, לדוגמא תגמולים המגיעים מהביטוח הלאומי בעקבות התאונה.
חיוב לפוליסה אישית מכוח החוק:
החוק מחייב במקרים ספציפיים רכישת פוליסת ביטוח תאונות אישיות עבור קבוצת אנשים מסוימת. כך בתי הספר למשל, מחויבים בביטוח כלל התלמידים בפוליסת תאונות אישיות לתלמידים (ראה בהרחבה "תאונות תלמידים"). כך גם גופי ספורט שונים, מחויבים מכוח החוק בביטוח כל הנהנים ממתקניהם בפוליסת תאונות אישיות, כגון: מועדוני צלילה, ארגוני ספורט ועוד. אדם שנפצע כתוצאה מפעילות באחת ממסגרות אלו, יוכל לתבוע את חברת הביטוח של המקום בו קרתה התאונה, ולדרוש את הפיצויים המגיעים לו וזאת ללא כל קשר לשאלה האם התאונה אירעה בעקבות רשלנות כלשהי של אחד הצדדים. כמו כן, חובת ביטוח תאונות אישיות חלה על כל מי שרוכש משכנתא, בכדי להבטיח את תשלום החוב שנותר. במקרה של משכנתא, הפיצוי יהיה עד גובה הסכום שנותר לנפגע לשלם.
יש לציין כי בנוסף לפיצוי מאת פוליסת ביטוח תאונות אישיות יוכל הניזוק לתבוע בתביעת נזיקין ככל שהתאונה נגרמה כתוצאה מרשלנות כלשהי, אשר על כן יש חשיבות גדולה להתייעץ עם עו"ד המתמחה בתחום הנזיקין עוד בטרם פנייה לגורם מפצה כלשהו.
מהו הכיסוי הביטוחי שניתן?
פוליסות ביטוח של תאונות אישיות מפצות באחד מן המקרים הבאים, וכן במגוון מקרים נוספים, כל עוד הם נגרמו עקב תאונה:
מוות עקב תאונה- למעט מוות שנקבע מראש בפוליסה שהוא חריג ולא יפוצו על כך.
פיצוי על אובדן כושר עבודה זמני או קבוע.
נכות מלאה וקבועה- ככל שהנכות תהא גבוהה יותר, כן גובה הפיצויים.
נכות צמיתה חלקית – יש לשים לב כי גם שבר ביד/רגל או חבלה בגב יכול לגרום לנכות ופיצוי משמעותי במידה ומתנהלים נכון מול חברות הביטוח.
שברים וכוויות.
מצב סיעודי.
תנאי הפוליסה- מקרה של "תאונה":
הכיסוי ניתן אך ורק לנזקי גוף שנגרמו למבוטח כתוצאה מ"תאונה". הגדרת המושג "תאונה" משתנה בין הפוליסות ובין חברות הביטוח, אך באופן כללי ניתן לומר כי לרוב ישנם 3 תנאים מצטברים הנדרשים להגדרתה של "תאונה", ולהחלתה של פוליסת הביטוח:
- אירוע פתאומי אשר לא נצפה מראש ע"י המבוטח.
- האירוע נבע מסיבות חיצוניות למבוטח (מקרים כגון נפילה במדרגות, ולא מצב גופני לקוי של המבוטח).
- האירוע הוא הגורם העיקרי שהביא לנזק הגופני.
יש לציין, כי ישנן פוליסות ביטוח אשר מרחיבות את ההגדרות הללו, ומאפשרות למשל פיצוי גם עבור נזקים שנגרמו למבוטח עקב התפרצות מחלה.
התיישנות התביעה
יש לשים לב, שתביעות מסוג זה- תביעת פוליסה, ההתיישנות הינה 3 שנים מיום האירוע, ולא תוך 7 שנים כבתביעת נזיקין, ובמקרה ומדובר בקטין אזי התביעה תתיישן 3 שנים מיום שימלאו לקטין 18.
חשוב לדעת כי פניה לחברת הביטוח במהלך 3 השנים מיום קרות התאונה, לא תעצור את מרוץ הזמן, ועל כן אין להסתפק בה. רק הגשת תביעה לבית המשפט במהלך אותה תקופה של 3 שנים, תביא לעצירת מרוץ ההתיישנות, ומרגע שהתביעה תוגש לבית המשפט ואילך, לא תהא עוד מגבלה של זמן על ניהול התביעה מול חברת הביטוח.
עם זאת, גם אם הנכם חושבים כי חלה התיישנות במקרה שלכם, כדאי מאד להתייעץ עם עו"ד המתמחה בתחום הנזיקין על מנת לבדוק האם חל חריג כלשהו לתקופת ההתיישנות וניתן בכל זאת להגיש תביעה.
חשיבות הייצוג על ידי עו"ד מומחה
תביעות בנושא של פוליסת תאונות אישיות הינן מסובכות, ולצערנו חברות הביטוח יעשו כל שביכולתן בניסיון לחמוק מתשלום, על כן מומלץ להתייעץ עם עורך דין מומחה בתחום כמה שיותר קרוב לאירוע הפגיעה, בכדי למצות את זכויותיכם מול חברת הביטוח ולהשיג את הפיצוי המקסימאלי בנסיבות העניין, ולבדוק האם ניתן לתבוע בנוסף בתביעת נזיקין.